Så A/B-testar ni era annonser på rätt sätt – steg för steg

april 15, 2025
A/B-testning av annonsdesign för optimering av kampanjer

Annonser som inte testas, optimeras inte. Och om ni inte optimerar, riskerar ni att slösa pengar på annonser som inte fungerar.

Genom att testa allt från målgrupper och placeringar till bilder och rubriker, kan ni öka era konverteringar och sänka era kostnader.

Men hur gör man det på rätt sätt? I den här guiden går vi igenom hur ni steg för steg A/B-testar era annonser på plattformar som Google Ads och Meta Ads – så att ni kan maximera effekten av varje annonskrona ni investerar.

Vad är A/B-testning och varför är det så viktigt?

A/B-testning innebär att ni jämför två eller flera annonsvarianter för att se vilken som presterar bäst.

Genom att testa och analysera skillnader i resultat kan ni fatta datadrivna beslut, investera er budget smartare och optimera annonseringen mot era mål – till exempel att generera fler köp, sänka kostnaden per lead eller att nå en viss ROAS (return on ad spend).

Beskrivning av a/b test i visualisering

Vad ska ni A/B-testa i era annonser?

Det finns en mängd faktorer som kan påverka hur en annons presterar. Här är de vi rekommenderar att ni testar löpande.

Och kom ihåg, det ni tror kommer fungera bäst behöver inte alls vara det som ger bäst resultat i praktiken. Gå in med ett öppet sinne, våga testa och låt datan guida era beslut – inte magkänslan.

Innehåll

Testa olika typer av annonser som video, bild, grafik och karusell. Testa även flera olika varianter av varje – olika typer av videor, olika typer av bilder och så vidare. Här vill ni jämföra allt från övergripande budskap hela vägen ner till detaljer i design och färgval.

Målgrupper

Skapa olika segment baserat på demografi, intressen och beteende. Bygg också målgrupper med er egen data – till exempel lookalike audiences för att hitta fler användare som liknar era befintliga kunder, och remarketing audiences där ni riktar er mot användare som visat intresse för ert erbjudande men ännu inte konverterat.

Texter

Experimentera med budskap, ordval och tonalitet i rubriker och annonstexter. Testa olika längder, vinklar och sätt att framhäva erbjudandet.

Call to action (CTA)

”Köp nu”, ”Läs mer”, ”Boka en demo” – vilken uppmaning driver flest konverteringar?

Placeringar

Det finns många annonsplaceringar att testa. På Meta Ads är flödena på Facebook och Instagram vanligast, men ni kan även prova exempelvis Facebook Marketplace eller Messenger-inkorgen. I Google Ads kan ni testa placeringar på YouTube samt olika webbplatser inom Googles Display-nätverk.

Landningssidor

Glöm inte att också optimera landningssidan som användaren kommer till efter att de klickat på annonsen. Här kan ni experimentera med allt från layout, bilder och rubriker till knappar, formulär och köpflöden för att förbättra konverteringsgraden.

Hur genomför ni ett A/B-test på bästa sätt?

1. Se över er spårning

Innan ni börjar A/B-testa måste ni säkerställa att ni samlar in korrekt data och så mycket data som möjligt. Inkorrekt eller ofullständig spårning kan ge missvisande resultat och leda till felaktiga beslut.

Vi rekommenderar alltid att implementera server-side-spårning som ett komplement till traditionell pixel-spårning. Det hjälper er att samla in betydligt mer data, vilket ger en bättre och mer exakt grund för testning och optimering.

2. Testa en sak i taget

För att få tydliga resultat måste ni isolera den variabel ni testar. Om ni byter både bild, text och målgrupp samtidigt vet ni inte vad som påverkar utfallet och det blir svårt att dra säkra slutsatser.

3. Bestäm antalet varianter

Det må kallas A/B-testning, men det betyder inte att ni är begränsade till två varianter (A och B). Vi rekommenderar generellt att testa minst tre varianter åt gången (A, B och C), men det är viktigt att ni anpassar detta efter er budget. Om ni sprider budgeten tunt över många varianter, tar det längre tid att samla in data och identifiera en vinnare.

4. Skapa en struktur för era test

För större kontroll och flexibilitet rekommenderar vi att ni genomför testen manuellt i vanliga kampanjer, istället för att använda plattformarnas inbyggda A/B-testverktyg.

När ni testar en specifik variabel som en rubrik, bild eller CTA kan ni göra detta genom att skapa olika annonser inom samma annonsgrupp.

Om ni testar större inställningar som målgrupper och budstrategier behöver ni istället skapa separata annonsgrupper eller kampanjer som ni jämför med varandra.

5. Analysera och agera på resultatet

Det kan vara lockande att avsluta ett test så fort ni börjar se tecken på att en variant presterar bättre än en annan. Men det är viktigt att ha tålamod och ge era test tid att samla in tillräckligt med data för att kunna göra en rättvis jämförelse.

Som tumregel bör varje variant ha genererat minst 100 konverteringar innan ni utvärderar resultatet, men det exakta antalet beror på er budget, mål och hur stor skillnaden är mellan varianterna. Ju mindre skillnad, desto mer data krävs för att säkert avgöra en vinnare.

När ni ser ett tydligt mönster – och datan visar att skillnaden är statistiskt säkerställd – är ni redo att identifiera vinnaren. Pausa de annonser som presterat sämre och skala upp budgeten på den variant som fungerat bäst.

Därefter är det dags att testa nästa variabel, och fortsätta optimera steg för steg.

Vill ni ha hjälp att komma igång med A/B-testning?

Att samla in, analysera och agera på data är a och o för att kunna skapa kostnadseffektiv och tillväxtdrivande annonsering. Och det är precis vad vi på Social Zense hjälper bolag som er med!

Hör av er, så tar vi en titt på hur vi kan öka effekten av er annonsering.

Nyfiken på vilka resultat vi kan skapa för er?

Låt oss visa hur vi kan ta er digitala närvaro till nya höjder. Boka ett förutsättningslöst möte redan idag.